Asian Games Village Delhi Case Study

Raj Rewal is an Indian architect and urban design consultant who studied architecture in New Delhi and London. His humanist approach to architecture responds to the complexities of rapid urbanisation, the demands of climate, cultural traditions, and building crafts and technologies. His built works comprise a wide range of building types, including the Nehru Pavilion, the Scope office complex, the Central Institute of Educational Technology, the World Bank building, the National Institute of Immunology, the Parliament Library, and the Asian Games Village, all located in New Delhi, India, as well as the Ismaïli Centre in Lisbon, Portugal. Mr. Rewal's commitment to housing is also central to his built works. In 1989, Mr. Rewal was awarded the Gold Medal of the Indian Institute of Architects, and the Robert Mathew Award of the Commonwealth Association of Architects; in 1993, he was presented the Mexican Association of Architects Award, and is also the recipient of the Great Masters Award of the JK Trust. Mr. Rewal's works have been widely exhibited and published, with monographs in English and French; his most recent publication is entitled Humane Habitat at Low Cost. Mr. Rewal was a professor at the New Delhi School of Architecture and Planning, and has taught and delivered lectures at universities in Asia, America, and Europe.

(Source: AKTC)


Asian Games Village was built in 1982 to house athletes for the games. 500 housing units were designed as a group housing in 35 acres. The aim was to create an urban pattern of low rise high density based on a sequence of open spaces linked by shaded pedestrian pathways. The peripheral roads are connected to the cul-de-sac parking squares which in turn give way to individual garages or car porches attached to the houses or apartment blocks.

The concept is based on a sequence of open spaces, interlinked with narrow pedestrian streets shaded and kept alive through a careful mix with recreational and communal area. The streets are consciously broken up into visually comprehensible units, often with gateways, so there are pauses, point of rest and changing vistas.

The central spline of the layout is reserved for pedestrian courts and streets of various clusters. About eight percent of the houses and apartments have access from pedestrian enclosures as well as parking squares.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *